مقارنه اَبَرماه 5 خرداد با قلب عقرب را چگونه آنلاین تماشا کنیم؟

به گزارش وبلاگ بارزند، چهارشنبه 5 خرداد 1400 ماه شرایط ویژه ای خواهد داشت. تنها قمر زمین، فردا ضمن قرارگیری در نزدیکی ستاره مرکزی صورت فلکی عقرب، نه تنها بزرگترین اَبَرماه سال را رقم می زند، بلکه در کشورهای آمریکا و اقیانوسیه، ماه گرفتگی هم به دنبال خواهد داشت.

مقارنه اَبَرماه 5 خرداد با قلب عقرب را چگونه آنلاین تماشا کنیم؟

ابرماه

مردم بیشتر نقاط کره زمین در 5 خرداد 1400 (26 می 2021) این فرصت را دارند که یک ماه کامل را که کمی بزرگتر از حد معمول است مشاهده نمایند. در این هنگام ماه به نزدیک ترین فاصله با زمین در مدار فعلی خود خواهد رسید و بدین ترتیب کمی بزرگتر خواهد بود. هرچند این اندازه بزرگتر احتمالا برای ناظران زمینی محسوس نخواهد بود اما می توانند به وضوح افزایش روشنایی ماه را حس نمایند.

این ابرماه با توجه به اینکه با قرار داشتن در فاصله 357 هزار و 462 کیلومتر، نزدیک ترین فاصله سال جاری را به زمین دارد، از ابرماه قبلی که با عنوان ابرماه صورتی شناخته می شد و ابرماه بعدی که 3 تیر روی می دهد، بزرگتر و درخشان تر خواهد بود. با توجه به هم راستایی ماه، زمین و خورشید، ماه فردا از غروب آفتاب تا طلوع در آسمان خواهد بود.

مقارنه با قلب العقرب

علاوه بر این، ماه بدر کاملا درخشان فردا با جدایی زاویه ای حدود 4 درجه، در نزدیکی ستاره قلب العقرب (Antares) قرار می گیرد. این ستاره، نخستین و درخشان ترین ستاره صورت فلکی عقرب، خود یک اَبَرغول سرخ است و بدین ترتیب یک هم نشینی جذاب برای رصد و عکاسی خواهد بود.

ماه گرفتگی

شاید مهم ترین پدیده نجومی که فردا روی می دهد، ماه گرفتگی در بخش هایی از شرق آسیا و روسیه، اقیانوسیه و غرب قاره آمریکا باشد. طی این پدیده، ماه می (خرداد) که با نام ماه گل (Flower Moon) شناخته می گردد، از سایه زمین می گذرد.

با توجه به کامل بودن ماه گرفتگی، شکست نور خورشید از جو زمین باعث می گردد که قمر زمین قرمز به نظر برسد و به همین دلیل به آن ماه خونی (Blood Moon) هم گفته می گردد. جدول زمانی این رویداد که در ایران به صورت مستقیم دیده نمی گردد، به شرح زیر است.

رویدادزمان
شروع گرفت13:17 به وقت تهران (4:47EDT)
شروع گرفت جزئی14:14 به وقت تهران (5:44EDT)
شروع گرفت کلی15:41 به وقت تهران (7:11EDT)
اوج گرفت15:48 به وقت تهران (7:18EDT)
سرانجام گرفت کلی15:55 به وقت تهران (7:25EDT)
سرانجام گرفت جزئی17:22 به وقت تهران (8:52EDT)
سرانجام گرفت18:19 به وقت تهران (9:49EDT)

پخش زنده ماه گرفتگی اَبَرماه 5 خرداد 1400

به جز کشورهایی که به طور مستقیم می توانند ماه گرفتگی را به صورت کلی یا جزئی رصد نمایند، برای کسانی که این موقعیت را ندارند، از جمله علاقه مندان در ایران، چندین وب سایت، پخش مستقیم از مراحل گوناگون آن ارائه می دهند.

رصدخانه گریفیث (Griffith Observatory)

اگر آب وهوا مناسب باشد، رصدخانه گریفیث در لس آنجلس میخواهد پخش تصاویر زنده از ماه خونین را در روز چهارشنبه ساعت 04:45 صبح منطقه زمانی شرقی (13:15 به وقت تهران) شروع کند. این پخش زنده در ساعت 09:00 صبح منطقه زمانی شرقی (17:30 به وقت تهران) اندکی پس از آخرین مرحله ماه گرفتگی سرانجام خواهد یافت.

رصدخانه لوول (Lowell Observatory)

رصدخانه تاریخی لوول هم که سیاره کوتوله پلوتو (Pluto) را در فوریه سال 1930 میلادی (بهمن 1308 خورشیدی) کشف کرد، با استفاده از چندین تلسکوپ خود در آریزونا پخش زنده رویداد ماه گرفتگی را ارائه خواهد داد.

این رصدخانه در بیانیه ای گفت: با شروع برنامه از ساعت 05:30 صبح (14:00 به وقت تهران) به یاری مربیان رصدخانه لاول توسط تلسکوپ 14 اینچی پلین ویو (Planewave) و تلسکوپ قابل حمل و دید باز ویکسن (Vixen) نمای زنده از ماه گرفتگی را نشان خواهیم داد و درباره این پدیده شرحاتی ارائه خواهیم کرد.

پخش زنده این رصدخانه در ساعت 07:25 صبح منطقه زمانی شرقی (15:55 به وقت تهران) به سرانجام می رسد.

آژانس فضایی اروپا (ESO)

آژانس فضایی اروپا هم برنامه پخش زنده از ابرماه خونی را در ساعت 05:30 منطقه زمانی شرقی (14:00 به وقت تهران) شروع خواهد نمود که 2 ساعت ادامه خواهد داشت و حدود 5 دقیقه پس از سرانجام این پدیده، سرانجام می یابد.

با توجه به اینکه این ماه گرفتگی از اروپا قابل مشاهده نخواهد بود، پخش اینترنتی از سازمان پژوهش های علمی و صنعتی مشترک المنافع آژانس ملی علوم استرالیا (CSIRO) و همچنین تأسیسات ردیابی فضای دوردست آژانس فضایی اروپا در نیونوریکا (New Norcia) در استرالیای غربی انجام خواهد شد.

در این برنامه علاوه بر شرح درباره رویداد خسوف، برنامه های آژانس فضایی اروپا برای کاوش های دهه آینده، از جمله ماژول خدمات اوریون، ایستگاه مداری دروازه ماه، ارتباطات پرسرعت و شبکه مدارگردها و فناوری پیشرفته لازم برای پشتیبانی از کاوش ماه بیان می گردد.

تلسکوپ مجازی (The Virtual Telescope)

پروژه تلسکوپ مجازی یک رصدخانه آنلاین که توسط جیانلوکا ماسی (Gianluca Masi) متخصص فیزیک رصدخانه نجوم بلاتریکس در ایتالیا تأسیس شده، دو پخش مستقیم از شگفتی های ماه در 5 خرداد را پخش می نماید که یکی مربوط به ماه گرفتگی و دیگری درباره اَبَرماه خواهد بود.

این تلسکوپ ابتدا در ساعت 6 صبح منطقه زمانی شرقی (14:30 به وقت تهران) تصویر زنده ماه گرفتگی را پخش می نماید و سپس ساعت 15:00 منطقه زمانی شرقی (22:30 به وقت تهران) با پخش مستقیم دوم خود، بزرگترین اَبَرماه سال را در افق رم به تصویر می کشد.

تایم اند دیت (Time and Date)

وب سایت تایم اند دیت (زمان و تاریخ) علاوه بر پخش زنده اینترنتی که در ساعت 05:30 صبح منطقه زمانی شرقی (14:00 به وقت تهران) شروع می گردد، شبیه سازی ماه گرفتگی را هم ارائه خواهد داد. در پخش زنده این وب سایت نماهای گوناگونی از رصدخانه های سراسر دنیا به نمایش درمی آید.

عکس کاور: ماه گرفتگی در هنگام پدیده اَبَرماه

Credit: Paul CYR/Barcroft USA/Getty Images

منابع: Space, EarthSky

منبع: دیجیکالا مگ

به "مقارنه اَبَرماه 5 خرداد با قلب عقرب را چگونه آنلاین تماشا کنیم؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "مقارنه اَبَرماه 5 خرداد با قلب عقرب را چگونه آنلاین تماشا کنیم؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید